woensdag 1 juni 2011

De Musca arkei, een bijzonder beestje, en dat is 't. (objet trouvé, sort of)

Musca arkei, de arkevlieg (Engels: arke fly, Duits: Arkefliege, Frans: mouche d'arke) is de grootste soort in de familie muscidae (echte vliegen) en zelfs het grootste lid van de klasse der insekten.



Arkevliegen voeden zich met kerosine, die ze door een interessante mimicry aan mensen (homo sapiens) weten te onttrekken. Ze lijken op Boeing 737's, 767's of 787's en lokken daarmee mensen. De arkevlieg kan grote afstanden overbruggen en mensen blijken daar een grote hoeveelheid kerosine voor over te hebben.



Momenteel zijn er slechts acht exemplaren van de Musca arkei over, 's zomers vaak aangevuld door wat ingehuurde soortgenoten. Van de levenscyclus van deze vlieg is weinig bekend, hoewel het erop lijkt dat ze zich slechts moeizaam voortplanten, de huidige exemplaren zijn alle door aankoop arkevlieg geworden. Het lijkt erop dat ze op dit moment alleen in Nederland nestelen en in hun jacht op voedsel meestal niet veel verder komen dan het Middellandse-Zeegebied, maar er zijn waarnemingen bekend uit Curaçao, Kathmandu (Nepal) en Mombasa (Kenia).



Arkevliegen zijn duidelijk een sociale soort, maar biologen vinden het lastig om te bepalen om welk type socialiteit het gaat. Zoals homo sapiens andere diersoorten in wederzijdse afhankelijkheid gebruikt, lijkt niet het geval, en binnen de soort is sociaal gedrag ook nog niet waargenomen, maar het is ondertussen wel duidelijk dat de musca arkei een soort soort-overschrijdend sociaal verband heeft met soorten als de thomsonvlieg (musca thomsoni), corsairvlieg (musca corsarii), jetairvlieg (musca jetarii) en de TUIvlieg (musca TUIi).



Gezamenlijk vormen deze soorten de op vier na grootste luchtvaartmaatschappij in Europa onder de naam TUI-airlines. Voor een soort als de arkevlieg lijkt dit een gezonde overlevingsstrategie, maar men kan zich afvragen of de mens gebaat is bij dit soort soorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten